Musiikin kurssit

Pakolliset kurssit:

MU1 Musiikki ja minä
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija löytää oman tapansa toimia musiikin alueella. Hän pohtii oman musiikkisuhteensa kautta musiikin merkitystä ihmiselle ja ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Hän tutkii omia mahdollisuuksiaan musiikin tekijänä ja tulkitsijana, kuuntelijana sekä kulttuuripalvelujen käyttäjänä. Kurssilla tutustutaan opiskelijoiden omaan ja muuhun paikalliseen musiikkitoimintaan.

Opiskelija kehittää äänenkäyttöään ja soittotaitoaan musiikillisen ilmaisun välineenä. Kurssilla syvennetään musiikin peruskäsitteiden tuntemusta käytännön musisoinnin avulla. Opiskelija oppii tarkkailemaan ääniympäristöään ja perehtyy kuulonhuoltoon.


MU2 Moniääninen Suomi
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan suomalaista musiikkia ja vahvistaa omaa kulttuurista identiteettiään. Opiskelija tutkii erilaisia Suomessa esiintyviä musiikkikulttuureja ja niiden sisäisiä osakulttuureja ja oppii ymmärtämään niiden taustatekijöitä, kehitystä ja olennaisia piirteitä. Kurssilla tarkastellaan eurooppalaisen taidemusiikin vaikutuksia suomalaiseen musiikkikulttuuriin.

Opiskelussa käytetään monipuolisia työtapoja, erityisesti musisointia ja kuuntelua. Musisoitaessa kiinnitetään huomiota oman ilmaisun sekä kuuntelu- ja kommunikointivalmiuksien kehittämiseen. Sisältöjen tulee edustaa eri musiikinlajeja: populaari-, taide- ja perinnemusiikkia.





Syventävät kurssit:

MU3 Ovet auki musiikille
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii tuntemaan itselleen vieraita musiikinlajeja ja musiikkikulttuureja sekä ymmärtää musiikin kulttuurisidonnaisuutta. Hän tarkastelee eri musiikkikulttuurien käytäntöjen samankaltaisuutta tai erilaisuutta ja oppii ymmärtämään, miten jokainen kulttuuri määrittelee itse oman käsityksensä musiikista. Kurssilla tutustutaan syvällisesti joihinkin musiikinlajeihin tai musiikkikulttuureihin. Opiskelija kehittää musisointi- ja tiedonhankintataitojaan.


MU4 Musiikki viestii ja vaikuttaa
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija tutustuu musiikin käyttöön ja vaikutusmahdollisuuksiin eri taidemuodoissa ja mediassa. Opiskelija perehtyy musiikin osuuteen esimerkiksi elokuvassa, näyttämöllä, joukkoviestimissä ja Internetissä sekä tutkii musiikin yhteyttä tekstiin, kuvaan ja liikkeeseen. Sisältöjen tarkastelussa ja työskentelytavoissa painottuu monipuolisuus. Musiikin vaikuttavuutta tutkitaan analysoimalla olemassa olevaa tai itse tuotettua materiaalia.


MU5 Musiikkiprojekti
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhmässä tai itsenäisesti musiikillisen kokonaisuuden, jossa hän käyttää aiemmin hankkimiaan tietoja ja taitoja. Kyseessä voi olla esimerkiksi pienimuotoinen konsertti, ohjelmaa koulun juhliin, äänite tai taiteidenvälinen projekti.



Koulukohtaiset kurssit:

MU6 Nuotit haltuun
Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti opiskelijoille, jotka eivät ole opiskelleet musiikin teoriaa. Tarkoituksena on saavuttaa 2/3 taso teoriaopinnoissa käytännön läheisesti. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää teorian ja käytännön yhteyden.

MU7 Bändisoitto
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija kehittää bändisoitto taitoja ja lisää tietämystään populaarimusiikin alueelta. Kurssin lopuksi pidetään bändikonsertti.

MU8 Soitinkurssi
Kurssilla perehdytään kitaransoiton perusteisiin. Tavoitteena on, että opiskelija oppii lukemaan kitaran sointutaulukoita ja tabulatuureja. Kurssilla opetellaan säestämään soitumerkeistä yleisimmillä säestysrytmeillä sekä näppäillen. Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempaa soittokokemusta tai omaa soitinta. Kurssin korvaa musiikkiopistossa suoritettu vastaava kurssi.


MU9 Musiikkiteknologia
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija perehtyy musiikin luomisen ja äänittämisen mahdollisuuksiin musiikkiteknologian eri keinoin. Opiskelija tutustuu tietokonepohjaisen musiikin tekemisen perusteisiin. Kurssilla opetellaan äänittämään midi- ja audioääntä tietokoneella, sekä miksaamaan äänitettyä materiaalia. Opiskelijoiden toiveiden mukaisesti äänitämme audioäänityksenä joko kurssilaisten omaa musisointia tai koulun bändiryhmän soittoa.

Kurssi suoritetaan periodimaisesti joko iltaopiskeluna tai viikonloppukursseina.


MU10 Kuoro
Kuorossa tutustutaan monipuolisesti äänenkäyttöön ja harjoitellaan monipuolista ohjelmistoa erilaisia koulun tilaisuuksia varten. Kurssi suoritetaan osallistumalla aktiivisesti kuoron harjoituksiin ja esiintymisiin lukioaikana.


MU11 Kuoro II
Mahdollisuus osallistua koko koulun sekakuoroon tai mieskuoro Testostenoreihin.


MU12 Musiikin lukiodiplomi
Musiikin lukiodiplomi on opiskelijan koko lukioaikaiseen musiikin opiskeluun perustuva näyttötyö, jonka suorittamisessa noudatetaan valtakunnallisia ohjeita ja arviointikriteerejä. Edellytyksenä diplomin tekemiselle on vähintään neljän musiikin lukiokurssin suorittaminen. Lukiodiplomin arvioi lukion musiikinopettajan lisäksi myös ulkopuolinen asiantuntija. Arviointi suoritetaan asteikolla 1 – 5. Lukiodiplomitodistus tulee liitteeksi lukion päästötodistukseen.
Lukiodiplomin voi suorittaa kahdella eri tavalla:

A. Näytesalkku lukionaikaisista töistä
Näytesalkun tulee sisältää 3-5 oppilaan valitsemaa näytettä lukionaikaisista musiikkiopinnoistaan ja –toiminnastaan. Työt edustavat seuraavia alueita:

1. Esittäminen, laulaminen ja soittaminen
2. Säveltäminen, sovittaminen ja improvisointi
3. Kuuntelu, kuullun analysointi ja musiikkikritiikki
4. Kirjoitelma
B. Näytesalkku projektityöstä
Näytesalkku voi olla aineen taidollista ja tiedollista hallintaa osoittava projektityö, jossa kokonaisuus muodostuu edellä luetelluista neljästä alueesta tai joistakin niistä. Näytesalkku voi sisältää esimerkiksi videoita, ääninauhoja, partituureja tai nuotteja, raportteja, esitelmiä, kirjoituksia yms.


http://www.edu.fi/lukiodiplomit/musiikin_lukiodiplomi


 
 

-----------------------------------------------------------------------------
Erityisesti musiikkilinjalaisille tarkoitetut kurssit:


Valtakunnallinen syventävä Mu5 eli musiikkiprojekti on musiikkilinjalaisilla musikaalin tekeminen. Musiikkiprojektikurssi ja varsinainen Musikaalikurssi kuuluvat yhdessä musikaaliprojektiin.


Koulukohtaiset:

MU13 Afroamerikkalaisen musiikin historia
Gospelista Dubsteppiin! Mitä ovat proge, proto-metal, delta blues, dub, ska ja krautrock?
Näihin visaisiin kysymyksiin saat vastauksen MU14-kurssilla!
Afroamerikkalaisen musiikin kurssilla tutustutaan populaarimusiikkimme pitkään ja rönsyilevään historiaan soiton ja musiikin kuuntelun avulla.

MU14 Musikaali
Musikaalin, jonka musalinjalaiset toteuttavat kakkosvuotena aloittaen Mu5 -kurssilla, työstäminen jatkuu.
Esitettävä  musikaali valitaan edellisenä vuonna. Aikaisempien vuosien musikaaleja ovat olleet Abba-musikaali ja Grease.

MU15 Yhteismusisointi
Kurssin tarkoitus on syventää opiskelijan yhteismusisointitaitoja. Suoritetaan yleensä ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä.
Kurssin aikana toteutetaan joulukonsertti tai muu vastaava laaja esitys. Ryhmä jaetaan pienempiin kokoonpanoihin ja suuri osa konsertin ohjelmistosta toteutetaan pienemmillä kollektiiveilla. Ohjelmistoa harjoitellaan myös itsenäisesti. Aikataulun salliessa voidaan myös säveltää ja esittää opiskelijoiden omia kappaleita.

MU16 Biisinteko- ja sovituskurssi
Kurssilla opetellaan biisin tekoa: säveltämistä, sanoittamista ja sovittamista. Kurssilaisilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta biisin teosta. Tuotosten ohella kurssin tärkeänä tavoitteena on innostaa opiskelijoita omaan musiikilliseen tuotantoon. Pyrimme madaltamaan kynnystä luoda itse uutta ja arvokasta. Rikomme hienouden, taiteellisuuden ja liiallisen kunnioituksen myyttiä, joka liittyy usein säveltämisen, sovittamisen ja sanoittamisen.  Biisin tekeminen on vahva väline tunteiden purkamiseen ja se kuuluu kaikille. Kurssin motona on " Paineetta biisintekoon".

MU17 Äänitys- ja sovituskurssi
Kurssi liittyy Mu8 -kurssiin kiinteästi. Tällä kurssilla Mu8 mahdollisesti syntyvät tuotokset sovitetan, harjoitellaan ja äänitetään levyksi. Kurssilla tutustutaan myös äänittämiseen ja miksaukseen.

MU18 Yhteislaulu
Yhtyelaulukurssilla keskitytään erilaisiin laulutyyleihin ja –tekniikkaan. Tutustutaan a capella lauluun. Opiskelija oppii muodostamaan melodioille yksinkertaisia stemmoja. Kehitetään laulutekniikkaa eteenpäin ja pyritään tekemään laulamisesta helppoa tekniikan avulla. Kurssilla jakaudutaan pieniin lauluyhtyeisiin.

MU19 Matkaan! -konsertti
Musiikkilinja kerää varoja mm. keikkailemalla heti ykkösvuodesta lähtien. Kakkosvuoden keväällä järjestetään musalinjan matka valittuun kohteeseen joko ulkomailla tai kotimaassa. Tällä kurssilla tutustutaan kohdemaan musiikkikulttuureihin, sekä harjoitellaan kotimaista musiikkia sisältävä konserttiohjelma matkalla esitettäväksi.

MU20 Musiikki harrastuksena
Opiskelijalla on mahdollisuus saada lukioaikana tapahtuvasta aktiivisesta musiikin harrastamisesta lukiokursseja. Kurssin suorittamisesta sovitaan etukäteen musiikinopettajan kanssa. Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää päiväkirjan pitämistä harrastuksesta. Kurssin voi suorittaa myös osallistumalla musiikkiopiston opetukseen.

MU21 Musiikki harrastuksena
Opiskelijalla on mahdollisuus saada lukioaikana tapahtuvasta aktiivisesta musiikin harrastamisesta lukiokursseja. Kurssin suorittamisesta sovitaan etukäteen musiikinopettajan kanssa. Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää päiväkirjan pitämistä harrastuksesta.
Kurssi voidaan lukea hyväksi myös musiikkiopiston opinnoista.

MU22 Musiikki harrastuksena
Opiskelijalla on mahdollisuus saada lukioaikana tapahtuvasta aktiivisesta musiikin harrastamisesta lukiokursseja. Kurssin suorittamisesta sovitaan etukäteen musiikinopettajan kanssa. Suoritusmerkinnän saaminen edellyttää päiväkirjan pitämistä harrastuksesta.
Kurssi voidaan lukea hyväksi myös musiikkiopiston opinnoista
 
 
 
 
 
 
 
 
  
  
        

                  

      


    

     

     

  

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti